فراخوان ثبت آثار بازآفرینی محتوای دینی در فضای مجازی

شناسه خبر : 46422

1396/05/29

تعداد بازدید : 869

فراخوان ثبت آثار بازآفرینی محتوای دینی در فضای مجازی
«مبلّغ دین باید دائماً در قالب‏ها و فرم‏های تبلیغی خود، تجدید نظر کند؛ آن را با شرایط متحول زمان و جامعة پویای مخاطب، هماهنگ سازد؛ شناوری در اقیانوس مواج زمان کند و متناسب با موقعیت، پیام‏دهی نماید: ما چه طور می‏خواهیم، حرف حق خودمان را به همان شیوه و روشی که با مردم پنجاه سال یا صد سال پیش گفته می‏شد، امروز در میان بگذاریم؟»[1]

فضای مجازی به فراخور پیشرفت‌های جدید تکنولوژی، از پیشگامان قالب‌ها و گونه‌های متنوع و جذاب ارائه محتوا برای مخاطب جامعه امروز است. استفاده از ابزارهای مختلف و تولید محتوا در قالب متن، صوت، تصویر و ... و انتشار آن در سایت‌ها، وبلاگ‌ها و شبکه‌های اجتماعی موجب می‌شود کاربر، مسحور طیف وسیعی از محتوای جذاب بوده، چه بسا همین ارائه در قالب‌های جدید، فارغ از صحت و سقم آن، در پذیرش فرد نسبت به محتوای آن تأثیرگذار باشد. و شاید کاربری که مجذوب فرم و قالب اثر شده، مقاومت کمی در برابر پیام شبهه‌ناک و یا ضد دینی آن از خود نشان دهد.

در منابع دینی نیز به استفاده از زبان روز برای تعاملات اجتماعی تاکید شده است از جمله قرآن کریم در آیات ابتدایی سوره مبارکه ابراهیم می‌فرماید[2] که ما هر پیامبر را به زبان قوم خود فرو فرستادیم. یعنی پیامبران، کلام خدا و مقاصد وحی را به همان زبانی که مردم آن قوم، در ميان خود گفتگو مى كنند به ايشان می‌رسانند. هم‌چنین امیرالمومنین (علیه السلام) در روایتی می‌فرمایند فرزند زمان خویشتن باش. [3]

با این مقدمات می‌خواهیم به اهمیت باز آفرینی محتوای دینی برسیم و این که ضروری است باورها و معارف دین از متون دینی استخراج و به زبان مخاطب امروز و در قالب های نو آفرینشی دوباره یافته و از ابزار و امکانات نوین برای اشاعه و گسترش آن‌ها استفاده کرد. در این میان نقش طلاب به عنوان پرچمدار رسالت ترویج و توسعه دین در جامعه و ارائه الگوهای مناسب برای جامعه دینی، کاملا پررنگ و برجسته خواهد بود. هم‌چنین، بانوان طلبه، به عنوان فرهیختگان و قشر اثرگذار در خانواده و جامعه، نقش قابل توجهی در تولید، بازآفرینی و انتشار محتوای فاخر دینی در فضای مجازی که اکنون حقیقتی در زندگی امروز است، می‌توانند داشته باشند.

اما سخن این است که همانطور که مقام معظم رهبری خطاب به مبلغان دین فرمودند: «در تبلیغ دین، باید زبان زمان را شناخت؛ با زبان‏ها و لهجه‏های مهجور، به ارائة پیام وحی نپرداخت؛ با خطوط و اشکال نامأنوس، تمنای تأثیرگذاری در خلق نداشت؛ تبلیغ دین را ارتباط و گفت و شنود مبلّغ و پیام‏گیرندگان دانست و در هر ارتباط، انس با زبان و ابزار را شرط اول مفاهمه و ارتباط دانست.»[4] برای یک حضور موفق و اثرگذار در فضای مجازی، باید به زبان این فضا سخن گفت. لذا طلبه‌ای‌ که تنها به اسم و عناوین فعالیت در فضای مجازی رضایت نمی‌دهد و دغدغه ابلاغ پیام دین و رفع شبهات به بهترین وجه را دارد، تلاش می‌کند که با زبان روز و درک نیازهای جامعه، با مخاطب ارتباط برقرار کند.

در این راستا مرکز فناوری اطلاعات حوزه‌های علمیه خواهران، با هدف کمک به تحقق این موضوع، و ایجاد زمینه مناسب برای تولید آثار موفق و شکوفایی و شناسایی استعدادهای برتر و طلاب هنرمند، فراخوانی را با محوریت بازآفرینی محتوای دینی در فضای مجازی برگزار می‌کند. طلاب علاقه مند می توانند با ثبت و ارسال آثار خود در یکی از قالب‌های ذیل در این فراخوان مشارکت کنند.

قالب‌های آثار

وبلاگ نوشت:

طلاب وبلاگ نویس می‌توانند مطالب وبلاگی خود را در دو بخش وبلاگ‌های کوثربلاگ و دیگر وبلاگ‌ها، در این بخش ثبت کنند.
شرکت کنندگان لازم است لینک و نشانی مستقیم مطلب مورد نظر خود را ارسال کنند.
هر وبلاگ می تواند با حداقل دو و حداکثر چهار مطلب در این بخش شرکت کند.
شبکه کوثرنت:

طلاب مرکز مدیریت حوزه خواهران که در شبکه کوثرنت حضور دارند می‌توانند لینک حداکثر سه مطلب از مطالب ارسالی خود در شبکه کوثرنت را برای ثبت در این فراخوان ارسال نمایند.
کوتاه‌نوشت:

نوشته ها باید کوتاه باشد (حد اکثر 50 کلمه)
می تواند شامل پستهای منتشر شده در کوثرنت، کانال های تلگرامی یا شبکه های اجتماعی دیگر از جمله اینستاگرام یا توییتر باشد.
پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی:

صفحاتی (در شبکه اینستاگرام یا کانال تلگرام) که دست‌کم 500 عضو یا دنبال‌کننده داشته باشند، به زبان متن یا تصویر، به موضوعات دینی پرداخته باشند و به صورت عمومی قابل دسترس باشند می‌توانند در این بخش شرکت کنند.
بخش ویژه: طلاب غیرایرانی یا طلابی که به زبان‌های غیرفارسی در فضای مجازی فعالیت دارند می‌توانند آثار خود را با محوریت بازآفرینی محتوای دینی در این بخش ثبت نمایند.

شرایط و ضوابط

آثارارسالی باید ویژگی بازآفرینی محتوای دینی را دارا بوده و کپی‌برداری مستقیم از منابع نباشد.
این فراخوان ویژه بانوان طلبه است. حتما نام محل تحصیل خود و شماره طلبگی خود را هنگام ثبت نام، درج بفرمایید.
در صورت داشتن اطلاعات کافی، می‌توانید آثار دوستان خود را نیز در این فراخوان ثبت کنید.
تقدیر از برگزیدگان

مهلت ارسال آثار: 15 شهریور ماه 96

از برگزیدگان هر قالب در صورت کسب امتیاز لازم در دومین همایش فعالان فضای مجازی حوزه‌های علمیه خواهران که شهریور ماه 96 در شهر مقدس قم برگزار می‌گردد تقدیر و جوایز ارزنده ای اهدا خواهد شد.

 

[1] بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با مسئولان سازمان تبلیغات اسلامی 20/4/70

[2] وَ ما أَرْسَلْنا مِنْ رَسُولٍ إِلاَّ بِلِسانِ قَوْمِهِ لِيُبَيِّنَ لَهُمْ. (سوره ابراهیم، آیه4)

[3] المرء ابن ساعته، غررالحکم و دررالکلم، ح 447

[4] بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با اعضای دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیة قم‏ 5/12/70